Mama-slecht, papa-goed!

De stem van het vervreemde kind.

Hierna volgt een verhaal. Een verhaal over ouderverstoting, oudervervreemding, PAS, ... door de ogen van het kind. Je zal lezen waar het start, maar ook hoe een kind steeds meer verstrikt geraakt in het mechanisme. Het werkt als een klemgreep, een strop. Uiteindelijk kent en voelt het kind enkel nog de mening van de verblijfouder over de verstoten ouder. Er blijft werkelijk niks meer over van de positieve herinneringen die er ooit waren.


Nota:

In onderstaand verhaal kunnen de rollen van mama en papa omgewisseld worden of kan het verhaal uitgebreid worden van ouders naar de grootouders.

Ouderverstoting is namelijk niet genderafhankelijk en beperkt zich vaak niet tot het gescheiden kerngezin.


Mama, wat vind ik jou lief, net zoals papa. Jullie gaan uit elkaar. Mijn wereld staat op zijn kop, maar ik hou van jullie beide. Ik heb een stukje van papa. Ik heb een stukje van mama. Dat maakt mij mij.


Mama en papa, waarom zijn jullie niet lief voor elkaar? Ik zie jullie beiden zo graag. Papa, waarom zwijg je zo stil en kijk je zo boos als ik iets over mijn lieve mama vertel? Het doet me pijn. Ik wil lief zijn voor jou, maar… lief zijn voor mama doet jou pijn. Waarom? Jullie zagen elkaar toch ook graag voor jullie uit elkaar gingen? Ik ging niet uit elkaar. Niet met jou papa, ook niet met mijn mama. Het is fijn bij jou én mama. Papa, ik voel dat je daarom kwaad bent. Waarom? Ik begrijp het niet…


Papa, ik vind jou zo lief. Ik wil jou helpen. Je hebt me nodig. Ik vertel niet meer dat ik mama leuk vind. Neen. Mama was boos op mij de andere dag. Je troost mij. Dat is niet lief van mama, zeg je. Ik had op de tafel getekend… Nu ben je blij, papa. Jij voelt je de beste. Dat maakt jou blij.


Ik was jarig, papa! Mama kocht mij een cadeau. Ik was er blij mee, papa! Maar jij niet. Jouw cadeau was groter en beter. Mama koopt stomme dingen. Mama ziet mij niet graag, zeg je. Dat klopt niet, ik voel het… Maar jij weet het zeker. Ik wil dat je blij bent papa. Ik zal een goed kind zijn. Ik begin jou te geloven. Jij bent mijn papa. Jij ziet me graag. Waarom zou je liegen?


Ik MOET naar mama, papa. Ik wil niet, want dat maakt jou niet blij. Ik zeg dat mama niet lief is. Je knuffelt mij, troost mij, begrijpt mij. Het wringt papa. Er klopt iets niet.


Ik ben bij mama. Ik doe niet leuk. Bij mama is het stom. Is het zo goed papa? Voel je jou beter?


Ik vlieg in jouw armen papa. Je komt me eindelijk halen! Het was verschrikkelijk papa. Ik moest van mama groenten eten die ik niet lust. Mama heeft stomme lakens op mijn bed. Mama doet geen leuke dingen met mij. Bij jou is alles top papa! Jij bent de beste! Papa, het is fijn! Je lacht zoveel meer! Jij en ik, papa, tegen de rest van de wereld! Met mijn steun kan je het wel papa! Je doet het goed!


Het is beter dat ik minder ga bij mama, zegt papa. Dan is er minder druk voor mij, zegt papa. Het is beter. Meer bij papa zijn is minder moe worden voor mij. Bij mama gaan maakt me moe. Papa mist mij dan. Dat is niet leuk. Dan ben ik verdrietig en boos. Als jij maar niet zo aan jezelf zou denken, mama. Dat zegt papa ook! Je zou me beter rust gunnen, mama. Ik hoef jou niet. Papa zorgt goed voor mij. Jij niet. Bij jou moet ik wenen en ben ik boos. Dat is niet goed. Als ik bij papa blijf is het wel goed. Daar ben ik blij, want papa is dan blij.

Wij zijn een team papa! We hebben mama niet nodig, hé? Als ik alleen bij jou ben is het zoveel rustiger papa. Telkens ik bij mama ga zijn er tranen. Dan ben ik verdrietig. Boos. Bang! Mama is niet lief! Mama is stout! Ze heeft eens geroepen, papa. Ze heeft eens geroepen. Mama denkt niet aan mij. Ze nam eens een babysit papa. Dat doet een lieve mama niet. Ik ben er al zo weinig. Ze wilde niet bij mij zijn…


Niks is goed bij mama. Echt helemaal niks. Toen ik kleiner was? Neen, … Neen, ik weet het niet meer. Ik denk aan mama. Ik denk aan slecht. Mama-slecht, papa-goed. Zo is het gewoon…


Ik verjaar terug. Mama stuurt mij aan kaart. Papa en ik lachen ermee. Wat kunnen we nu met een stomme kaart? Oh, er zit ook 20€ bij… Papa begint ermee te lachen, ik lach mee. 20€, dat is niks! Mama vindt mij niks waard! Gelukkig heb ik mijn papa! Mijn papa is mijn wereld. Papa is mijn God. Ik zie papa graag. Alleen papa, niet mama. Ik denk niet meer aan haar, dat mens. ZE bestaat niet meer. ZE heeft mij gewoon verwekt. Dat is het. Niet meer dan dat. We praten niet meer over HAAR…


Het was te denken! ZE wil mij weer zien, dat mens. Er wordt ruzie gemaakt over mij. Stoute mama! Je maakt papa en mij verdrietig! Je denkt weer alleen aan jezelf! Papa en ik hadden het zo rustig samen! De meneer met de hamer zegt dat ik mijn mama terug moet zien. Altijd maar wat mama wil. Ik moet altijd maar doen wat zij wil.


Ik moet naar een zaal. Daar zal mama zijn en andere mensen. Die mensen zullen kijken. Zo kan mama mij geen pijn doen. Ik ben zenuwachtig. Ik moet naar mama. Hoe zal het zijn? Het is lang geleden.


Papa brengt mij naar de zaal. Mama is er al. De andere mensen zijn lief voor mij. Papa gaat weg. Hij komt straks terug. De andere mensen nemen mij mee bij mama. Mama is in de zaal. Ik kom binnen. Mama zit op een stoel en kijkt naar mij. Ze glimlacht naar mij! Dat is fijn! Wacht, is dit wel mijn stoute mama? Ze lijkt zo lief… Ik ga naar haar toe. Haar lach wordt groter… Ze zegt “Dag”. Ik kijk haar met grote ogen aan. De andere mensen zeggen dat ik bij mama mag gaan zitten. We mogen ook samen een spel kiezen, of speelgoed. Dat is fijn! Mama kijkt met grote lieve ogen naar mij. Ze ziet er helemaal niet uit zoals ze in mijn hoofd zat. Ze doet anders. We spelen een spel. Eerst ben ik wat stil. Mama vertelt een grapje. Ik moet lachen. Eigenlijk is ze nog wel leuk. Hoe kan dat?


De tijd met mama in de zaal is om, zeggen de andere mensen. Nu al? Het was zo fijn. Dat had ik niet gedacht! Nooit! Papa is er terug. Papa, het was fijn! Mama was lief! Kan je het geloven? Ik ben blij! Maar… papa niet. Neen, papa verstijft. Hij vraagt wat mama allemaal gezegd heeft. Wat hebben we allemaal gedaan? Papa vertelt dan over HAAR vroeger. Of ik nog weet dat ze tegen me riep? Hoeveel ik geweend heb toen ik bij haar moest gaan? Dat grapje dat ze maakte? Ze doet jou lachen omdat de andere mensen er zijn. Maar als ZE terug alleen zou zijn met mij… Dan zou ik wel zien dat ze niet veranderd is. Ze had geen cadeau bij?! Na al die tijd dat ze me niet gezien had. Zie je wel? Ze is niet veranderd! Ze denkt alleen aan zichzelf! Het bewijs is er… weer! Ze ziet me niet graag. Gelukkig is papa er om me te helpen herinneren. Gelukkig beschermt papa me!


Ik moet terug naar HAAR. In de zaal. De andere mensen doen open. Ze lachen. Ik wil papa niet los laten. Ik wil niet naar binnen. Papa houdt me goed vast. Papa zegt dat ik naar binnen moet. De andere mensen willen papa en mij helpen. Ik huil. Papa! Papa is weg. Ik moet weer naar HAAR. De mensen nemen me mij in de zaal. Ik verstop me achter de andere mensen. ZE komt naar me toe. Ze lacht. Weer zo’n truc van HAAR! De andere mensen willen me aan mama laten zien. Neen! Ik wil niet, ik durf niet! Ik vlucht onder tafel. ZE probeert met mij te praten. De andere mensen ook. Ik hou mijn hoofd vast. Ik kijk niet op. Mijn benen opgetrokken. Niet praten. Ze proberen me enkel te lokken! Papa heeft me gewaarschuwd. Papa heeft het beste met me voor. ZIJ niet!


Nu moet ik niet meer gaan. Ik ben opgelucht. Papa en ik hebben eindelijk weer rust!

478 keer bekeken0 reacties