Vergeven...

VERGEVEN... is dat mogelijk wanneer het contact verbroken werd tussen jou en jouw kind of kleinkind?


WAT IS DAT eigenlijk, vergeven?


Waarschijnlijk zal de term 'vergeven' haren doen rechtkomen. Begrijpelijk. We associëren 'vergeven' namelijk met vergeven, vergeten en goedkeuren. Alsof er nooit wat is gebeurd. Alsof degene die je vergeeft weer kan beginnen met een blanco blad. Alsof jouw vertrouwen nooit werd beschadigd. Als je het zo bekijkt is vergeven bijna 'mission impossible' wanneer ouderverstoting jouw pad kruist.


Maar... Vergeven staat niet gelijk aan vergeten. Vergeven staat ook niet gelijk aan goedkeuren. Het is helemaal niet iets wat je doet voor de ander... Vergeven is iets wat je eigenlijk zou moeten doen VOOR JEZELF... Vergeven maakt het jou mogelijk negatief geladen emoties los te laten. Vergeven maakt dat je geen vergelding meer wenst voor wat jou overkomt. Het maakt dat je opnieuw verder kan met jouw leven, zonder daarvoor afhankelijk te zijn van die andere die jou zo ontzettend veel pijn doet.


Vergeven... Dat kan je niet zomaar, ineens... Het is een proces. Het is telkens opnieuw én opnieuw zeggen dat je vergeeft of het negatieve loslaat. Als een CADEAU aan jezelf, aan jouw geluk, aan jouw leven. Vergeven is ontzettend moeilijk, maar je bent het tegelijk ook zo ontzettend waard!75 keer bekeken0 reacties