Waarom neemt mijn kind leugens voor waarheid?

Wie de tips op onze website al eens gelezen heeft, weet dat we aanraden contact te houden met jouw (klein)kind. Natuurlijk is dit in de mate van het mogelijke. De reactie van jouw kind kan uitblijven of zeer negatief zijn. Toch is blijven tonen aan jouw (klein)kind dat je er bent voor hem/haar belangrijk.


WAAROM is CONTACT houden belangrijk?

Eén van de redenen is dat ouderverstoting een zichzelf versterkend proces is. Contact houden met jouw kind maakt dat je weerhaakjes plaatst, om te voorkomen dat je helemaal wordt verdrongen. Als je erin slaagt in jouw pogingen tot contact ook nog eens positief/niet beschuldigend te blijven, dan zijn die weerhaakjes des te sterker.


WAAROM zijn die WEERHAAKJES belangrijk?

Mensen leren onder andere door HERHALING. Onze hersenen bestaan uit ontzettend veel neuronen. Wanneer we dingen herhalen en steeds vaker hetzelfde signaal door onze neuronen gaat, komen er steeds meer nieuwe verbindingen tussen die neuronen tot stand (via de dendrieten en synapsen). Zo worden als het ware snelwegen in onze hersenen gecreëerd die bepaalde handelingen of informatie steeds sneller geleiden door ons brein. Gedachten of handelingen worden zo geautomatiseerd. Het is als een pad in een veld waar steeds opnieuw over gelopen wordt. Hoe meer dat pad wordt bewandeld, hoe meer het gewas zal wijken en hoe dieper het pad inslijt.


Je ziet waarschijnlijk de link met ouderverstoting. Hoe meer het kind hoort dat jij als (groot)ouder niet deugd, hoe makkelijker die informatie zijn weg baant in de hersenen van het kind, tot de GEDACHTE wordt GEAUTOMATISEERD en zelfs niet meer in vraag wordt gesteld.


Dit is één van de redenen waarom jij er goed aan doet (ondanks de negatieve reactie of het uitblijven van reactie) toch van jou te laten horen. Telkens het kind een signaal krijgt van jou is dit een herhaling en een pad dat langzaamaan gevormd kan worden. Met positieve/niet-beschuldigende contacten te leggen zend je ook een signaal uit dat haaks staat op de gedachtegang die jouw kind over jou heeft gevormd. Als een kind zo voldoende WEERHAAKJES heeft opgemerkt, is het op termijn beter in staat om zelf de eindjes aan elkaar te knopen en CONCLUSIES te trekken. Het kind kan zo plots een helder inzicht krijgen, een SHOCK. Een shock is een andere manier waarop heel snel een pad in onze hersenen gegroefd kan worden.


Bouw dus aan de weerhaakjes die je kan plaatsen. Zonder echt verwachtingen te koesteren. Vroeg of laat kunnen die haakjes ervoor zorgen dat jouw kind ZELF tot de JUISTE INZICHTEN komt.


In het filmpje hieronder wordt de werking van de hersenen kort uitgelegd.


168 keer bekeken0 reacties